Jak vybrat vhodnou karimatku

Jak vybrat vhodnou karimatku

Abyste se při nákupu rozhodli, měli byste mít jasno v několika věcech. Jak často budete karimatku používat, za jakých teplot budete spát, budete-li na výletech nosit karimatku v batohu a také třeba kolik do nákupu chcete investovat.

Jestliže např. vždy jezdíte na dovolenou autem a v noci se chcete opravdu pohodlně vyspat, zvolíte velkou a tlustou samonafukovací nebo nafukovací karimatku, u které vám nebude vadit, že zabere více místa a je těžší. Pokud ale chodíte na několikadenní pochody nebo jezdíte na cyklistické expedice, potřebujete ušetřit v batohu co nejvíce místa a koupíte co nejlehčí a nejtenčí „nafukovačku“.

Základní rozdělení karimatek:
1. Pěnové
2. Nafukovací
3. Samonafukovací

Pojďme si je představit a najít mezi nimi hlavní rozdíly.

 

Pěnové karimatky

Léty nejvíce prověřený typ karimatek má, pro někoho možná překvapivě, stále mnoho skalních příznivců. Ti oceňují mj. nižší pořizovací náklady a vysokou odolnost.

Spací komfort je u pěnových karimatek dán jednoduše tloušťkou karimatky (na spaní je potřeba alespoň 10 mm) a kvalitou použité pěny. Ano, i mezi pěnovými materiály jsou velké rozdíly. Nejčastějším materiálem pro výrobu je polyethylen. Ten může být zesítěný nebo nezesítěný. Nezesítěný polyethylen ale znamená, že karimatka snáze nasaje vodu a lehce se roztrhne.

Nejkvalitnější pěna je pak jednoznačně EVA. Za tu si sice připlatíte, ale za to máte jistotu, že vám karimatka může sloužit i po desetiletí. Navíc se na ní vyspíte relativně pohodlně. Přesto se ale ani EVA nedá v pohodlí srovnat s nafukovacími a samonafukovacími karimatkami.

Pěnová karimatka nemusí být jen stočená, jak si ji běžně představujeme. Populární jsou i karimatky skládací, které se dají snadno připevnit na batoh, čímž se ušetří spousta místa. Díky perforovanému profilu wave jsou i pohodlnější.

Výhody pěnových karimatek:
+ cena
+ trvanlivost

Nevýhody pěnových karimatek:
- velký objem po sbalení
- nižší úroveň pohodlí

 

Nafukovací karimatky

Mezi hlavní benefity nafukovacích karimatek patří vysoký komfort, nízká hmotnost a malý objem po sbalení. Např. sbalená YATE SCOUT má rozměry pouze 8 x 21 cm a váží jen 400 g, proto je oblíbená hlavně pro dobrodruhy, kteří při svých dlouhých túrách potřebují ušetřit v batohu co nejvíce místa.

Úroveň pohodlí je u nafukovacích karimatek dána jejich tloušťkou a tedy množstvím vzduchu, který se do nich vejde. Takže pokud se chcete vyspat takřka jako v posteli, tak nezvolíte již zmiňovaný SCOUT (tloušťka 5,5 cm), ale sáhnete po modelu NOMAD (tloušťka 9 cm) nebo dokonce širší VOYAGER se stejnou tloušťkou. Buďte ale opatrní, na jaký povrch karimatku pokládáte. Když totiž dojde k jejímu propíchnutí, tak jste rázem na tloušťce 0 cm a tudíž ležíte přímo na zemi a moc se asi nevyspíte.

Tepelný komfort je u některých modelů zvyšován izolační pěnovou vrstvou, která ale zvyšuje hmotnost a objem.

Výhody nafukovacích karimatek:
+ nízká hmotnost
+ malý objem po sbalení
+ vysoká úroveň pohodlí (u tlustších modelů)

Nevýhody nafukovacích karimatek:
- při propíchnutí nepoužitelné
- nižší tepelný komfort oproti samonfukovacím modelům

 

Samonafukovací karimatky

Kromě vzduchu mají samonafukovací karimatky ve své konstrukci i izolační pěnu, takže vás nejlépe ochrání před prochladnutím. Oproti nafukovacím modelům se na nich většinou dá i přespat, pokud dojde k jejich propíchnutí.

Po rozbalení se karimatka nafoukne asi do poloviny, zbytek už musíte zvládnout ústy nebo speciální pumpou. Rozhodně doporučujeme pumpu, protože ústy vdechujete vlhký vzduch, takže je nebezpečí, že si ve své karimatce po čase vypěstujete plíseň. A také tepelná izolace je mnohem lepší, je-li uvnitř karimatky suchý vzduch.

Jak teplá bude karimatka záleží na její tloušťce a uspořádání vnitřních kanálů pěnového jádra. Některé modely jsou více zateplené v oblasti trupu (tzv. WARM ZONE).

Výhody samonafukovacích karimatek:
+ nejlepší tepelný komfort
+ vysoká úroveň pohodlí, možnost použít i poškozenou
+ prodloužená záruka

 

Zpět do obchodu