Jak vybrat vařič do přírody

Jak vybrat vařič?

Výběr vhodného vařiče je velmi důležitý, protože ne vždy platí, že ten nejvýkonnější, je ten nejvhodnější. Jiný vařič bude vhodný do hor, jiný do kempu a jiný do karavanu nebo do chaty.

1) Vařiče do hor

Správný vařič do hor by měl být malý, lehký, výkonný a spolehlivý. Obvykle se takové vařiče vyrábí se závitem 7/16´´ pro připojení na kartuši. V naší nabídce se k těmto vařičům řadí Yate ALPINIST a MOUNTAINEER a pak také HPX100 a HPX200 od firmy Highlander. Všechny mají výkon přes 4 kW, hmotnost kolem 100 g a díky skládacím plotýnkám jsou po sbalení velmi malé.

Do této kategorie samozřejmě patří i moderní vařiče jako je FASTBOIL od firmy HIGHLANDER. FASTBOIL je důmyslná sestava vařiče a hrnce s výměníkem tepla a ochranou proti větru. Díky této soustavě dochází k minimálním ztrátám tepla a vaření je rychlejší. Jeho výkon je tedy bezkonkurenční. Konstrukce je uzpůsobena tomu, aby se rozložený vařič umístil do hrnce. Tak je vařič chráněn proti poškození a nezabere moc místa v batohu.

Rozebiratelné spojení vařiče s kartuší je výhodné ze dvou důvodů: a) odmontovaný vařič se lépe skladuje v batohu a nehrozí jeho poničení, b) kartuše je opatřena samotěsnícím uzávěrem a tak nehrozí náhodné otevření plynového kohoutu a  úniku plynu. Kartuše se vyrábí v několika objemech a tak je možné vzít s sebou právě takovou, která vydrží po dobu pobytu venku. Nejčastější jsou kartuše 300 g a 500 g. Na víkendové výlety obvykle stačí 300 g.

2) Vařiče do kempu

Do kempu je možné použít větší škálu vařičů a to podle toho, jak velký máte stan či auto, jak dlouho budete kempovat, kolik bude strávníků, jestli jste autem nebo ne atd. Určitě lze použít i vařiče určené do hor, a to zejména pro ty, kdo nepojedou autem. Jako levnější variantu lze doporučit vařiče COUNTRYTRAMP a nově také TRAVELLER - jsou sice o něco větší a těžší, než ty do hor, ale pro cestování autem nebo vlakem to nevadí. COUNTRY  TRAMP mají nižší výkon (0,8 kW) a vaření tudíž trvá déle, ale pro kempování to bohatě stačí. To ovšem neplatí pro TRAVELLER, který má výkon 4 kW a vyrovná se tak vařičům do hor. Navíc má větší průměr plotýnky, takže na něj lze dát i hrnec o větším průměru. Pro krátkodobé kempování lze doporučit i vařič STING. U něj je ale lepší, když jste na jednom místě, kde vypotřebujete celou kartuši. Při přenosu nebo převozu hrozí únik plynu (i když toto riziko je poměrně malé).  Pro delší kempování je takové vaření poměrně drahé a nelze použít příliš velký hrnec.

Pokud cestujete autem, určitě se vyplatí jednoplotýnkový vařič CAMPING K620. Má větší hořák a jeho výkon je 1,5 kW, což je 2x víc, než má COUNTRY. Velká plotýnka a dobrá stabilita díky 2 kg bombě navíc umožňuje použít větší hrnec a to se vyplatí hlavně pro rodiny na vaření těstovin a brambor. Vařič CAMPING je určen pro zálohované PB lahve 2 kg, které je možné vyměnit skoro kdekoli na čerpací stanici a cena plynu je tak mnohem nižší než u kartuší, které nelze znovu plnit. Ale pozor - 2 kg bomby jsou v každém státě jiné. Je tedy dobré si vézt na dovolenou do zahraničí plnou bombu s plynem.

Porovnejte výkon jednotlivých vařičů v našem testu na YOUTUBE!

3) Vařič na tuhý líh

Tento vařič si zasluhuje samostatnou kapitolu, protože úplně vyniká mezi všemi ostatními vařiči. Jedná se o nejjednodušší typ vařiče, je velmi lehký, malý a skladný. Když dojde palivo (tuhý líh), dá se do něj přikládat suchým dřevem. Nevýhodou je dlouhá doba vaření a také poměrně velký otevřený plamen. Vařič na tuhý líh je velmi oblíbený pro turisty, kteří ho berou jen jako zálohu, pokud by nebylo možné rozdělat oheň, nebo pro občasné kempování. I přes určité nevýhody se jedná o jeden z nejoblíbenějších vařičů vůbec. 

Porovnejte výkon jednotlivých vařičů v našem testu na YOUTUBE!

4) Vařiče do karavanů a na chaty

Pro vaření v karavanech a na chatách nepotřebujeme vařiče, které jsou malé a přenosné. Jejich výběr se řídí spíš podle výkonu a praktického použití. Nejběžnější jsou jednoduché vařiče na dvoukilovou PB lahev, jako je CAMPING K620. Takový vařič má celkem velkou plotýnku a poměrně vysoký výkon, takže vaření je na něm rychlé. 

Porovnejte výkon jednotlivých vařičů v našem testu na YOUTUBE!

Zpět do obchodu