Recenze - samonafukovací karimatka YATE X-Tube

Souhrn

Samonafukovací karimatka Yate X-TUBE je vymakaný model s propracovanými technickými detaily, u kterého je hlavním kriteriem pohodlí, nízká hmotnost a malý objem. To vše však při dobrých izolačních vlastnostech. Vychází z řady Yate EXTREM LITE, které, jak už je patrno z názvu, jde cestou co nejmenšího objemu a nízké hmotnosti. Doporučila bych ji těm dobrodruhům, kteří jsou zvyklí nosit všechny věci na cestu v batohu, kde každé deko navíc hraje roli, zároveň se však potřebují dobře vyspat a to i v případě zimního nebo vysokohorského výletu. Jednoznačně nejzajímavějším rysem karimatky jsou vzduchové trubice po stranách, které zabraňují sklouznutí z karimatky a zvětšují její plochu do stran o 7 cm.

 

  

 

Parametry a vzhled

Stejně jako karimatky z řady EXTREM LITE i X-TUBE má tvar mumie pro dosažení co nejnižšího objemu. Z barev si můžete si vybrat mezi modrou a šedou. Standartní rozměry 183 x 58 cm jsou vyhovující pro člověka průměrné postavy. Kdo je mohutnější, vyšší, případně vyžaduje na spánek více prostoru, lépe ocení například samonafukovací karimatku TREKKER LONG z nabídky Yate.

Promyšleným detailem jsou nafukovací trubice po stranách, které zabrání nechtěnému sklouznutí z karimatky. Osobně jsem tento detail ocenila. U jiných typů karimatek se mi stávalo, že jsem se převalila a užila si nevalný spánek na tvrdém povrchu, případně jsem se i několikrát za noc musela vracet na správné místo. U X-TUBE cítíte kolem sebe měkké mantinely a můžete si být jistí, že nespíte mimo svůj prostor.

Standartní tloušťku 3,8 cm považuji za rozumný průsečík mezi skladností a komfortem. Díky speciálně perforovanému jádru dosahuje nízké hmotnosti 720 g a se svými rozměry v zabaleném stavu 14 x 30 cm se vejde i do menšího batohu.

 

 

Balení a nafukování, ventil reverse

Jako u každé samonafukovací karimatky, tak i v případě X-TUBE platí, že se po otevření ventilu nafoukne částečně sama a na požadovanou tvrdost ji dofouknete ústy.

Využívá ventil Reverse, s nímž je možné karimatku snadno a rychle nafouknout i vyfouknout. Při nafukování použijete praktickou polopropustnou vložku, která nepustí vzduch zpátky a zároveň s ním jemně regulujete tvrdost.

Při balení otevřete ventil a z karimatky se samovolně vyfoukne část vzduchu sama. Přehněte ji napůl a začnete pomalu rolovat a tím vytlačovat vzduch, ventil je nyní otočen opačně než při nafukování a vzduch se díky němu nenasaje nazpět. Následně zajistíte krytku a karimatku stáhneme stahovacím páskem, aby se nerozrolovala.

  

Vnější materiál

Svrchní část karimatky kryje polyester 75 D, který je jak lehký, tak i pevný a odolný proti poškození. Materiál nemá povrchovou úpravu zabraňující klouzání spacáku.

 

Vnitřní materiál - Tepelný odpor

Pro co nejnižší hmotnost a objem odlehčují pěnové jádro karimatky vertikální i horizontální kanálky. V oblasti zad a boků (WARM ZONE) vedou pouze horizontální kanálky, kvůli zajištění dostatečné izolace.

Mohlo by se zdát, že pro malé rozměry a nízkou hmotnost budou u X-TUBE obětovány dobré izolační vlastnosti a pohodlí. Kupodivu to tak není, což dokazuje i tepelný komfort 4,0, který ji bez problému předurčuje pro celoroční použití. 

 

  

 

Zacházení

Se samonafukovacími karimatkami je třeba vždy zacházet s opatrností a k ležení volit hladké povrchy, spát ve stanu nebo využívat další podložku. Jsou také citlivé na vyšší teploty, například za sklem auta, sušením na topení apod. Teplo poškodí laminaci jednotlivých vrstev, což se projeví vyboulením vrchního materiálu. Karimatku skladujte rozloženou a ventil nechávejte otevřený kvůli úniku vlhkosti.

  

Příslušenství

Společně s karimatkou získáte přepravní obal a stahovací popruhy, které pomohou dát karimatce potřebný tvar během balení. Uvnitř obalu najdete kapsičku na opravnou sadu, díky které si propíchnutou karimatku opravíte i v terénu.

  

PLUSY

 + Lehká a skladná

 + Pohodlná i při tloušťce 3,8 cm

 + Propracovaný design

 + Boční nafukovací trubice zabraňující sklouznutí

 + Vhodná i pro extrémní podmínky (VHT, horolezectví)

 + Dobrý tepelný komfort umožňuje celoroční využití

 + WARM ZONE - více pěny pod zády a boky pro lepší izolaci 

 + Prodloužená záruka 4 roky

 + Praktický ventil Reverse umožňuje snadnější nafouknutí a vyfouknutí karimatky

 + Sada na opravu součástí balení

  

MINUSY

- Nutno používat na hladkém povrchu, jako všechny samonafukovací karimatky je náchylnější k propíchnut.

- Nemá povrchovou úpravu zabraňující klouzání spacího pytle.

Zpět do obchodu