Ranní mlha se líně převaluje kolem stanu, spacák ještě drží zbytky tepla a ty toužíš po svém oblíbeném ranním kafíčku.
Po celodenní túře a náročné stavbě stanu padáš hlady a nemůžeš se dočkat zasloužené večeře.
Výběr vařiče není maličkost. Na víkendovém treku ti zpříjemní ráno, na horské túře ti může zachránit kůži. Třeba když musíš přetavit sníh na vodu nebo rychle uvařit, než přijde bouřka.
Před nákupem vařiče je dobré si ujasnit pár věcí: 1. kde budeš vařit, 2. pro kolik lidí, 3. kolik toho uneseš a 4. jaké palivo budeš mít po ruce. Jeden univerzální vařič pro všechny situace prostě neexistuje, ale když víš, co hledáš, tak výběr nebude žádná věda.
Každý gram se počítá
Na delším treku, kdy si všechno nosíš na zádech, začneš brzy přemýšlet, co je opravdu nezbytné. A právě tady přicházejí ke slovu ultralehké vařiče, které nezaberou téměř žádné místo a přitom odvedou svou práci rychle a spolehlivě.
Modely YATE ALPINIST a YATE MOUNTAINEER váží jen něco málo přes sto gramů, složené se vejdou do dlaně, a i přes svou kompaktnost zvládnou výkon přes 4 kW. Oba mají skládací nožky, klasický závit 7/16" ale každý je vhodný pro trochu jiné použití:
ALPINIST má centralizovaný plamen, teplo se tak soustředí do jednoho bodu. Je tedy ideální na rychlý ohřev vody.
MOUNTAINEER má naopak hořák s oblým tvarem, takže rozprostře plamen víc do stran a ohřívá větší plochu hrnce. Takže super, když vaříš jídlo a nechceš, aby se ti pálilo jen uprostřed.
Pohoda v kempu
V kempu, na chatě nebo na výletu autem nemusíš tolik šetřit místem a tak v pohodě obstojí klasické vařiče jako YATE TRAMP a YATE COUNTRY. Mají nižší výkon (0,8 kW), menší plotýnku, ale jsou jednoduché a spolehlivé. Takže jsou ideální na jednoduché vaření - čaj, polívka, konzerva... prostě poctivá trampská strava. Tyto dva vařiče se od sebe liší se od sebe pouze systémem zapalování:
TRAMP má rychlé a praktické piezo zapalování, kde plamen vzplane po stisku tlačítka. Když je ale velká zima nebo když je v kartuši méně plynu, může občas zazlobit. Někdo na něj nedá dopustit, jiný radši sáhne po staré dobré klasice.
COUNTRY se zapaluje klasicky sirkami nebo zapalovačem.
Pokud ale plánuješ větší vaření nebo chceš postavit na vařič pořádný hrnec, sáhni po robustnějším TRAVELLERU (na malé kartuše) nebo CAMPINGU K620 (na velkou PB lahev). Oba mají širokou stabilní plotýnku, vyšší výkon a udrží i velký kastrol guláše pro celý oddíl.
Oldschool klasika
VAŘIČ NA TUHÝ LÍH má pořád svoje fanoušky a tudíž i místo v jejich batohu. Je lehký, jednoduchý, ve složeném stavu velký asi jako větší krabička od sirek a funguje i tam, kde plyn v kartuši dávno došel a dřevo je mokré. Stačí mít s sebou zásobu tablet tuhého lihu. A nejede jen na líh, dá se do něj přiložit suchými třískami, kůrou, šiškami nebo kousky kartonu.
Není to žádná Formule 1, s vodou na čaj si dává na čas, ale když jde do tuhého, postará se o to, že místo chleba s májkou zvládneš ohřát guláš z konzervy. Ideální jako záloha nebo pro outdoorové minimalisty, co chtějí mít jistotu, že si večer dají něco teplého do žaludku.
Malá, větší, obří – jakou kartuši vybrat?
Před koupí kartuše si vždy ověř, že typ závitu sedne k vařiči. Na víkend ti vystačí menší YATE ElicoCamp 300 g, na týdenní trek se hodí spíš 450 g nebo 500 g. Pokud vaříš pro víc lidí nebo v chladném počasí, počítej s rezervou. V zimě totiž bývá v kartuši nižší tlak, hlavně když už je v ní málo plynu.
Pokud používáš vařiče na propichovací kartuše (např. YATE STING) dávej pozor na to, že jakmile kartuši jednou napíchneš, už ji neodpojíš. Musíš ji buď celou spotřebovat nebo tahat připojenou k vařiči. Šroubovací kartuše se dají kdykoliv sundat a bezpečně zabalit zvlášť.
Při venkovním vaření se vyplatí řešit závětří. Zkrátí dobu vaření, ušetří plyn i nervy.
Shrnutí
Vaření venku je jednoduché, když víš jak na to. Vařit se dá skoro kdekoliv, stačí mít na čem. Na treky s batohem vybírej lehký a rychlý vařič s vysokým výkonem. Pro větší vyváření v kempu zase takový, co unese větší hrnec. Vařič na tuhý líh je fajn záloha, hodí se, když ti dojde kartuše nebo když si nejsi jistý, jestli vaření vůbec přijde na řadu, když bude možná po cestě nějaká fajn hospůdka. A pamatuj, bez paliva je i ten nejlepší vařič jen zbytečný kus kovu.