Jak vybrat vhodné nesmeky

Jak vybrat vhodné nesmeky

V nabídce na trhu je možné najít hodně různých druhů návleků na boty, které zabraňují klouzání, obvykle jim říkáme "nesmeky". Ty se od sebe často hodně liší tvarem, materiálem i cenou. Jaké si tedy vybrat?

Základem každých nesmeků jsou dva materiály: kovové hroty, které zabraňují klouzání a pružná obsázka, která je drží na botách (obvykle guma nebo silikon). Poměr a zpracování těchto materiálů určuje kvalitu a způsob použití výsledného výrobku. Základní rozdělení může být to, jestli se jedná o nesmeky vhodné do města nebo do hor.

Nesmeky do města

Městské boty jsou obvykle měkké a kromě dobré funkce uživatel chce, aby dobře vypadaly. Ve městě také nebývá tak vysoká vrstva sněhu, ale spíš je potřeba se chránit proti uklouznutí na zledovatělém chodníku. Jsou zde tedy vhodné modely, které ochrání proti uklouznutí a zároveň nebude hrozit, že poškodí povrch bot, ať už jsou kožené nebo látkové. V měkkých nesmecích je možné nastoupit i do MHD, aniž byste se museli obávat, že poškodíte podlahu.

BLUE ICE - jednoduché, ale vysoce účinné nesmeky. Široká pružná obsázka dobře padne na boty aniž by je poškozovala na povrchu. Ve spodní části jsou  napevno vsazeny plastové destičky s ocelovými hroty. Vpředu jich je 6 a pod patou 4, takže při došlapu i při odrazu je chodec chráněn proti uklouznutí. Nasazování i sundání je jednoduché a trvá několik sekund. 

URBAN GRIP - nesmeky vyrobené z řetízků, takže se hodí i do plískanic, umrzlého nebo hlubšího sněhu. Měkké silikonové popruhy dobře usadí řetízky na boty a přitom nikde zbytečně nedřou. Řetízek je pod botou ve střední až přední části, takže hlavní záběr je při plném zatížení boty. Nesmeky URBAN GRIP jsou velmi malé, lehké a jsou dodávány v praktickém přepravním obalu, takže se vejdou do každé kabelky a můžete je s sebou nosit pro každou nenadálou příležitost. Řetízek není tak ostrý jako hroty a proto je možné mít nesmeky na botách i na některých druzích podlah a v MHD.

Nesmeky do přírody a do hor

V běžném venkovním prostředí a zejména na horách se dá očekávat vyšší sněhová pokrývka, kluzké kameny i ledové plochy. Tomu jsou také přizpůsobeny nesmeky, které jsou do těchto podmínek určeny. Mají větší hroty, jsou pevnější a připraveny na vyšší zátěž. Na takové nesmeky je vhodné použít i pevnější obuv, která se nepoškodí od řetízků.

FAST TRAILlehké nesmeky s ocelovými hroty a elastickým popruhem, který je pružný i ve velkém mrazu. Stejně jako model RUN TRAIL jsou určeny pro turistiku, chůzi a běh v kluzkém a zledovatělém terénu. Vhodný je spíš méně náročný terén bez velkých kamenů a proto je možné použít i měkčí sportovní obuv. Nesmeky nejsou vhodné pro horolezectví.

ICE SPIKES - pevné nesmeky s řetízky a dlouhými ocelovými hroty. Usnadňují chůzi ve sněhu, na ledu i v náročném terénu s rizikem uklouznutí. Nenahradí mačky, ale plní podobnou úlohu. Délka hrotů je 17 mm na špičce s 14 mm na patě, a díky tomu umožňují pohodlnou chůzi i v hlubším sněhu bez hrozby ucpání hrotů sněhem. ICE SPIKES nejsou určené pro horolezectví, ale ledovcové túry, kde není potřeba používat přední hroty zvládnou bez problémů. Pro pevné upevnění k botám jsou vybavené páskem na suchý zip přes nárt. Na tyto nesmeky je vhodné použít pevnou obuv. Jsou výborným doplňkem pro sportovce, kteří celoročně chodí nebo běhají v různých typech terénu, ale také pro myslivce, dřevorubce a všechny, kdo pracují v přírodě téměř v jakémkoliv počasí.

Model BLUE ICE URBAN GRIP FAST TRAIL RUN TRAIL ICE SPIKES
Hmotnost (vel. L) 145 g 110 g 230 g 210 g 490 g
Konstrukce Pružný plast, ocelové hroty Silikon, ocelový řetízek Guma, ocelový řetěz a hroty Guma, ocelové lanko a hroty Guma, ocelový řetěz a hroty
Použití Město, lehký terén Město Středně těžký terén Středně těžký terén Těžší terén, ledovec

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu