Recenze - návleky TREKMATES NEVIS GTX

Souhrn

Návleky Nevis jsou ideální volbou pro složitý kamenitý terén i hluboký sníh nebo bahno. Kombinace nepromokavého a pevného materiálu chrání oblečení nejen před špínou a vlhkostí, ale zároveň i před mechanickým poškozením. Návleky se hodí pro každého vášnivého turistu, který se nezalekne nepříznivého počasí nebo náročného terénu, především toho horského.

 

 

 

Parametry a vzhled

Návleky využívají dvou odlišných materiálů, oba dostatečně pevné, aby se nekrabatily a skvěle držely na noze. Vrchní materiál tvoří třívrstvý Gore-Tex, chránící před vniknutím vody a vlhkosti k oblečení a botám, přičemž zůstává prodyšný. Spodní díl kolem kotníků je z pevného polyamidu, který je odolný proti poškození například od ostré skály nebo hrotů maček. Chrání tak kalhoty, které se ve své spodní části často snadno odřou.

 

Správná velikost návleků

Návleky by měly přesně kopírovat lýtko a je proto důležité vybrat pro sebe správnou velikost. Tu zjistíme tak, že z místa, kde se utahuje vrchní pásek, tedy asi 3 cm pod kolenem, změříme délku lýtka až do poloviny paty boty (viz. Obrázek). Kovový háček k upevnění návleku dosahuje ke tkaničkám u bot. Pokud je velikost správná, návlek těsně obepíná lýtko, aniž by se krabatil.

Pro orientační určení velikosti poslouží tato tabulka:

 

velikost 1: výška 160-170 cm, velikost nohy EUR 35-40

 

velikost 2: výška 168-179 cm, velikost nohy EUR 38-44

 

velikost 3: výška 174-188 cm, velikost nohy EUR 42-48

 

Upevněné návleků

Na vrchním lemu návleku najdeme malý štítek, který označuje levou a pravou nohu. Díky barevnému odlišení je snadné nasadit levý a pravý návlek i v šeru. Návlek utáhneme lehce pod kolenem pomocí stahovací gumičky a háček zahákneme o tkaničky u bot. K zajištění v horní i spodní části slouží dva patentky. Návlek se zapíná vepředu suchým zipem. Pod botu se návleky upevňující pomocí řemínku. Jeho správné nastavení zabere trochu času. Jakmile je však jednou nastaveno, stačí navléct pod patu. Samozřejmě řemínek musíme upravit, pokud návleky používáme pro různé boty. Řemínek je poměrně dlouhý, jeho velikost dostačuje bez problému pro sebevětší botu, volný konec můžeme zasunout za poutko. Protože se jedná o velice namáhanou součást návleku, je možné jej vyměnit za nový. https://www.yate.cz/trekmates-nahradni-pasky-k-navlekum--sire-10-mm-detail-TNKM300101.aspx

 

 

PLUSY

+ do detailu promyšlený design

+ kopíruje lýtko, nikde se nekrabatí

+ snadné navlékání, bez problému i v rukavicích

+ skvělá ochrana před vlhkostí díky materiálu Gore-tex

+ spodní panel odolný proti oděru

+ vyměnitelný řemínek

 

MINUSY

- řemínek pod botou je snad až zbytečně dlouhý

 

Zpět do obchodu