Recenze - spací pytel YATE ANSERIS 900

Souhrn

 

V nabídce Yate naleznete od roku 2021 spací pytel Anseris 900, který je díky kvalitnímu husímu peří předurčen do chladného a zimního počasí. Tento úžasný přírodní materiál zatím nedokázalo nahradit ani nejkvalitnější duté vlákno. Peří nabízí vynikající poměr nízké hmotnosti, malého objemu po sbalení, naopak velkého loftu po rozbalení a skvělých tepelně izolačních vlastností. To vše při kvalitním zpracování s vychytanými detaily, jako například značkovým YKK zipem.

Z logiky věci vyplývá, pro koho a do jakých podmínek je tento spacák určen. Ocení jej nároční milovníci zimní nebo horské turistiky, kteří pro kvalitní spánek nechtějí kompromis. V kombinaci s karimatkou do chladných podmínek se stane husí "péřák" neocenitelným. Známá je skutečnost, že peří se nekamarádí s vlhkostí. Do vlhkého počasí tedy doporučuji spaní ve stanu či bivaku.

 

 

 

Parametry a vzhled

 

Anseris 900 nabízí Yate v modrošedé barevné kombinaci. Pro svou výšku 165 cm jsem si vybrala velikost M, který mi sedí tak akorát. Mám radši, když ve spacáku nezbývá mnoho volného prostoru, který se musí v noci vyhřát, ale toto je otázkou osobních preferencí. Tvar mumie mi jde v tomto ohledu naproti, u zimního spacáku se snad jiný tvar ani nedá neočekávat.

Ve spacáku jsem spala lehce oblečená i v jeho mezních teplotách (cca -13), a přesto bych označila pocit tepla za dostatečný. V teplotách typických pro českou zimu se při správném zacházení vyspíte velmi příjemně. Do extrému jsem se pouštět neodvážila, a proto nemohu soudit.

Vnější materiál z micro nylonu působí na první pohled jemně a logicky je třeba se k němu chovat s citem, protože o jeho protržení a následnou péřovou chumelenici rozhodně nestojíte.

Pokud jste byli doposud zvyklí na duté vlákno, tak Vás jeho rozměry po sbalení (29 x 25 cm) a váha (1200 g) příjemně potěší. Kompresní obal jeho rozměry ještě o pěkný kousek zmenší.

 

 

 

 

Zip, kompresní obal a další drobnosti

 

Kdo si už někdy zanadával u zakousnutého zipu u spacáku, ten ocení dvoucestný precizní zip od japonské firmy YKK s chráničem proti vniknutí látky. Zip je skutečně promakaný do detailu pro co nejpohodlnější používání a také pro maximální zamezení úniku tepla. Z toho důvodu jej není možné rozepnout až ke konci nohou, je to však dost na to, abyste se pohodlně dostali dovnitř a ven. Zespodu jej izoluje léga, která je u zimního spacáku naprosto zásadní. U hlavy jej překrývá klopa na suchý zip, která brání samovolnému rozepínání. Pro ty, kteří se rádi tulí, je zde možnost výběru mezi umístěním zipu na levé či pravé straně, takže je možné spojit dva spacáky dohromady.

Uvnitř spacáku naleznete praktickou a prostornou kapsu na doklady. Můžete ji využít i pro různé drobnosti, pro které není mráz žádoucí, například baterie do foťáku.

Spacák se kolem otvoru pro obličej stahuje za pomocí pevných tkanic se zdrhovadlem.

Jelikož je kompresní obal z nylonu, tedy ze stejného materiálu jako spacák, a stahovací popruhy nejsou prošité po celé délce obalu, byla bych s přílišnou kompresí raději opatrnější.

 

 

 

Vnější materiál a konstrukce

 

Vnější materiál z micro Nylonu 380T je velice jemný a lehký. Díky tomu peří nesmačkává a umožňuje, aby se krásně načechralo. Vodoodpudivost a prodyšnost zajišťuje povrchová úprava DWR (tedy„Durable Water Repellent“ - „trvanlivě vodoodpudivý“), což však rozhodně neznamená, že by bylo vhodné spát venku v mlze či dešti. Odolá však například lehké sražené vzdušné vlhkosti ve stanu.

Protože se jedná o zimní spacák je nesmírně důležité vyhýbat se tzv. studeným švům. Anseris používá tzv. H komory, což je nejčastější způsob prošití u zimních spacáků.

 

 

 

 

Vnitřní materiál

 

Výplň tvoří husí peří o plnivosti 700 cuin, které se při se krásně načechrá a díky tomu výborně izoluje. Anseris 900 ho má v sobě 700 gramů (velikost M) v poměru 90/10 (prachové peří/pírka) a jeho izolační vlastnosti jsou testované podle EN ISO 23537-1:2016.

 

 

PLUSY

+ výborný poměr cena/výkon

+ husí peří s velkým loftem

+ výborné izolační vlastnosti (otestováno v mezních teplotách)

+ malý objem a hmotnost po sbalení

+ velká vnitřní kapsička

+ lehký vnější materiál, který nestlačuje peří

+ kvalitní zip

+ možnost spojit dva spacáky dohromady

+ lehký kompresní obal

 

MÍNUSY

- popruhy nejsou všité po celé délce kompresního obalu, byla bych opatrnější s přílišnou kompresí

- jemný materiál obaluje není uzpůsobený k hrubému zacházení

Zpět do obchodu