Recenze - nafukovací karimatka YATE VOYAGER

Souhrn

Popis nafukovací karimatky Voyager bych mohla s nadsázkou shrnout jediným slovem - pohodlí. Voyager cílí na ty cestovatele, pro které je kvalita spánku nade vše i za cenu trochu vyšší váhy a místa v zavazadle. Přesto ji stále považuji za skladnou a relativně lehkou karimatku. Voyagera jsem se rozhodla koupit pro své rodiče, kteří cestují většinou autem, spí v kempu a vyžadují spaní jako v bavlnce s dostatkem prostoru. Sama si na ní ráda přespím, když k nim přijedu na návštěvu. Voyager je ideální volba i pro dnes tolik oblíbené spaní v karavanu nebo v autě.

 

Parametry a vzhled

Nafukovací karimatku Voyager najdeme v jedné barevné kombinaci petrolejová / šedá. Délka 195 cm, šířka 66 cm a výška 9 cm se téměř se blíží rozměrům postelové matrace a tak pohodlně stačí i pro velmi náročné cestovatele, kteří kolem sebe mají rádi dostatečný prostor pro převalování dle libosti. Po sbalení přesto nedosahuje nijak monstrózních rozměrů. Se svými 14 x 30 cm, tedy i bez vnitřní pěnové vrstvy se balíček blíží zhruba rozměrům samonafukovacích karimatek, proti kterým má však nižší tepelný odpor. V porovnání s modelem Nomad má přibližně dvojnásobnou hmotnost, a to 1250 g. Díky velkorysé výšce nehrozí ani v nejmenším promáčknutí, lehce profilovaný povrch díky polyesteru 75D neklouže a k příjemnému spaní tedy stačí nafouknout na vyhovující stupeň tvrdosti.

 

 

Balení

Voyager se snadno balí s přehnutím napůl a obal si tentokrát proti modelu Nomad a Scout nenechává příliš velkou vůli a balení proto nemůžeme jen tak "odfláknout" jako u dříve zmíněných modelů.

 

Nafukování

V balení s karimatkou nalezneme nafukovací vak, díky němuž je nafukování rychlejší a komfortnější a především se do karimatky nedostává vlhký vzduch z plic, což v dlouhodobém horizontu karimatku poškozuje a snižuje i její izolační vlastnosti. Navíc bakterie a plísně se mohou uvnitř karimatky množit a tím ji znehodnotit. Nepropustný vak je možné využít jako extra ochranu proti vlhkosti například pro elektroniku nebo pro doklady. Osobně jej používám v noci pro uschování oblečení, které si dávám pod hlavu místo polštáře. Používání vaku chce trochu cviku, po pár pokusech však člověk zjistí, jak moc mu vak usnadní práci a po náročné túře nemusí vypustit duši při nafukování. Protože je Voyager objemnější, k plnému nafouknutí je potřeba trochu úsilí.

 

Tepelný odpor

Tepelný odpor Voyagera je 3,3, což ji předurčuje pro použití jaro-podzim. Využívá vnitřní izolaci pro zvýšení tepelného odporu, ten je však u nafukovacích karimatek obecně menší než u těch samonafukovacích, a to kvůli absenci pěnového jádra. Voyagera jsem testovala i v zimě v nočních teplotách kolem -12 stupňů, kdy je vhodné přidat k ní další vrstvu izolace, alespoň alumatku a pochopitelně používat kvalitní spacák. Pro teploty nad bodem mrazu je však bez problému použitelná.

 

 

Zacházení

Mnohokrát jsem slyšela poznámky typu "koupil jsem si nafukovací karimatku a propíchla se mi po prvním použití." Pokud s ní hodláte spát na ostré skále, potom žádná nafukovací karimatka nebude pro Vás pravá volba, s čímž je nutné počítat. Lepší bude vždy hladký povrch, prkenná podlaha nebo pevnější podložka stanu. S nafukovací karimatkou je třeba se chovat s citem, na rozdíl od téměř nezničitelných pěnovek. Pro případ propíchnutí je součástí balení i lepící sada.

 

Ventil

Plochý ventil Flat s širokým otvorem pomáhá k rychlému nafouknutí i vyfouknutí karimatky a je kompatibilní s nafukovacím vakem. Díky záklopce se vzduch po nafouknutí nevypustí a ventil pouze zajistíme vrchní krytkou.

 

PLUSY

+ velice pohodlná a vysoká = spánek téměř jako na postelové matraci

+ dobrá velikost pro větší a mohutnější postavy nebo pro toho, kdo se v noci vyžaduje více prostoru

+ lepící sada součástí balení

+ nafukovací vak součástí balení - usnadní nafukování, dovnitř se nedostane vlhký vzduch, možné použít jako nepromokavý pytel na věci

+ široký Flat ventil díky němuž se Voyager rychle a snadno nafukuje

+ neklouzavý, velice příjemný povrch

 

MÍNUSY

- Není to ideální volba pro minimalisty, kteří přemýšlí o každém gramu v batohu

 

Zpět do obchodu