Recenze - batoh HIGHLANDER Vorlich

Otestovali jsme na první pohled zajímavý batoh s názvem VORLICH od skotského výrobce HIGHLANDER.

Highlander-L40-Vorlich-Aluminium-Bottle

 

Souhrn

VORLICH je moc povedený batoh vhodný pro jednodenní až několikadenní výlety. Díky své konstrukci je lehký a příjemně se nosí. Největší uplatnění nacházíme pro celoroční výlety nalehko a v zimě na lyže. Batoh je určen pro lezení a turistiku a v tomto ohledu plní svojí funkci nadmíru dobře. Na první pohled strohý design je ale velmi účelný a pomáhá k tomu, abyste se s batohem všude vešli, třeba i do skalní průrvy a nikde nic nepřečnívá.

 

Parametry

Tělo batohu VORLICH je vyrobeno z lehkého ale pevného nylonu 210D Ripstop a díky tomu je jeho hmotnost jen 1300 g. Disponuje objemem 40 l a po rozbalení vrchního dílu můžeme přidat ještě 10 l, rozměry jsou 64 x 33 x 30 cm. Vyrábí se ve dvou barevných provedeních – modrém a šedém.

 

Vzhled

Tento jednokomorový batoh hned na první pohled zaujme jednoduchou konstrukcí – po stranách žádné velké kapsy na zip, jen elastické kapsy, zádový systém z jednoho kusu tvrdé pěny EVAFOAM bez dalšího vyztužení a jednoduché, ale pevné popruhy. 

Bez názvu-3_1Bez názvu-4_1

Zavírání batohu je na jednu přezku, která je kovová a působí bytelným dojmem, což dobře doplňuje technický ráz batohu. 

Batoh vypadá velmi moderně, jeho vzhled je výrazný a přitom poměrně konzervativní a nadčasový. Nám se zalíbil na první pohled a moc nás potěšila také kvalita použitých materiálů a jejich zpracování.

 

Nošení

V první řadě ale každého zajímá, jestli bude batoh pohodlný na nošení. VORLICH má záda z jedné desky středně tvrdé EVA pěny s perforací. Tato deska zpevňuje záda batohu, aby držel tvar a byl pohodlný. Zároveň však není moc tvrdá, takže se skvěle přizpůsobí tvaru zad a nikde netlačí. Perforace pomáhá k proudění vzduchu, aby se záda nepotila. To je vždy největší problém, všichni známe, jak se pod batohem dokážeme zpotit téměř u každé konstrukce.

Bez názvu-1_2

Ramenní i bederní popruhy jsou také jednoduché bez velkého polstrování. U bederního pásu a při nošení ne moc těžkého nákladu je to v pohodě, ale při vyšší zátěži by polstrované ramenní popruhy byly pohodlnější. Na druhou stranu jsou ramenní popruhy dobře tvarované, takže nikde nedřou a nepřekáží. 

Samotné popruhy by ale mohly být trochu delší. Pro běžné postavy je délka dostačující, ale pro někoho s širší postavou by mohly být krátké.

 

Funkce

Na levém popruhu je pružné poutko na rychlé odložení hůlek. To se hodí třeba při focení. Pro utažení popruhů jsou na konci praktická očka. 

Na bederním pásu jsou přišité dvě praktické kapsičky na peníze, klíče a další drobnosti. Utahování není u přezky, ale je trochu nezvykle na druhé straně, to ale nevadí, jde jen o zvyk. Škoda jen, že popruh v žebříčcích trochu prokluzuje a musí se občas dotahovat.

Batoh je vybaven třemi elastickými vnějšími kapsami. Ty těsně přiléhají k povrchu a když je v nich něco menšího (šátek, čepice, rukavice), tak nic nepřečnívá a s batohem se lehce protáhnete i v úzké spáře. Když nepotřebujete co nejužší batoh, tak můžete do kapes dát třeba lahev s pitím, mikinu a další objemné věci – kapsy je v pohodě zvládnou. Po stranách jsou navíc praktické popruhy a další poutka na materiál, hůlky a cepíny. 

Bez názvu-2_1

Do batohu se lze dostat buď vrchním poklopem, nebo zipem, který je na levé straně batohu víc něž 40 cm dlouhý - asi z půlky až dolů. To se hodí hlavně když potřebujete vytáhnout něco, co jste zapomněli dole a nechcete přehrabovat celý batoh. Poklop je dostatečně velký a je vybaven dvěma kapsami – jednou velkou nahoře, která je přístupná zvenku a druhou malou ze spodní strany, která je přístupná po odklopení poklopu a je tedy vhodná na doklady, peníze a další cennosti. 

Materiál je nepromokavý, přesto je batoh ještě opatřen pláštěnkou, která je schovaná ve spodní části.

 

Vnitřní prostor

Vnitřek batohu má ještě jednu kapsu pro vak na vodu a výstup pro hadičku je za levým ramenem. Jinak zde najdeme jen jednu komoru a to je pro 40 l batoh dostačující. Objem lze zvětšit asi o 10 l, což je v případě nutnosti příjemné, ale protože poklop není posunovací, nebude při maximálním naplnění batohu nahoře. Popruh je ale dostatečně dlouhý, takže bude možné ho zavřít.

 

Plusy / minusy

+     Kvalita zpracování, moderní design
+     Nízká hmotnost
+     Pohodlné nošení
+     Nepromokavost, odolnost proti vlhku
+     Dostatek funkcí

-    Nevypolstrované popruhy pro případnou vysokou hmotnost nákladu
-    Popruhy by mohly být krátké pro širší postavy
-    Poklop by mohl být na popruzích, aby bylo možno ho posunout v případě, že bude batoh plně naložený

Zpět do obchodu