Stan, Bivak bag nebo Hamaku?

Taky při balení batohu přemýšlíš, jak docílit toho, aby byl co nejlehčí, nejmenší, ale zároveň aby v něm bylo všechno, co budeš potřebovat? Jedna z nejtěžších a nejobjemnějších věcí je stan. Obejdeš se bez něho nebo ne? Celý den ho člověk jen táhne na zádech a překáží, ale v noci může zachránit život. V tomto článku ti dáme několik rad a srovnání, aby ses při příštím balení mohl (mohla) lépe rozhodnout, co zabalit - stan, bivakovací pytel nebo hamaku.  

Nejstarší a nejpoužívanější prostředek pro ochranu před deštěm, větrem, divokou zvěří a další nepřízní v divočině je bezesporu stan. Záznamy o něm najdeme už před tisíci let, i když podoba byla dost odlišná od těch dnešních. Teď už nemusíme tahat dřevěné kůly, které by sloužili jako tyčky a těžkou látku. Shodné je ale určitě to, že při absenci střechy nad hlavou je stan pro většinu (i ženské) populace celkem přiměřená a přijatelná náhražka. Moderní stany jsou lehké, nepromokavé, odolají silnému větru a dvojitá stěna poskytne i určitou tepelnou izolaci. I ten nejmenší stan obvykle poskytne dostatek místa jak pro nocležníka, tak i pro jeho věci, takže veškeré vybavení je chráněno před nepřízní počasí. A i když je to někdy krkolomné, dá se ve stanu v suchu a teple uvařit jídlo. Pokud spolu cestuje víc lidí, je to o to jednodušší, protože si můžou vzít jen jeden stan a rozdělit mezi sebe jeho části - tyčky, vnitřní stan, tropiko... Tím se podstatně sníží váha a objem pro každého. Větší stany zároveň poskytují víc místa i pro batohy, boty a další věci a v předsíňce se dá pohodlně vařit. 

Příklady stanů pro jednu a o pro více osob:

 

Další pomůcka pro bezpečné přespání je skvělý výmysl pana Matyáše Žďárského, tedy bivakovací pytel (někdy nazývaný žďárák). Pytel má ohromnou výhodu v tom, že je lehký a nezabere moc místa v batohu. Dnešní materiály jsou nepromokavé a přitom prodyšné, takže když se člověk v noci potí, páry můžou procházet ven. Některé pytle se dají celé rozevřít a vytvořit z nich nouzový přístřešek. Je to opravdu nouzové, ale dva lidé se pod takovou plachtu schovají a tak můžou přečkat třeba prudký slejvák. Do bivakovacích pytlů se obvykle vejde i karimatka a někdy i boty, takže aspoň část vybavení je také chráněna. Pořád se ale jedná „jen“ o kus látky, takže se nedá počítat s tím, že by žďárák dokázal úplně ochránit před deštěm, sněhem a větrem, protože aspoň část hlavy bude koukat ven. Navíc neochrání další věci, ty musí být uskladněny v batohu nebo na jiném suchém místě. Na druhou stranu je to skvělý pomocník při nouzovém přespání - je menší a lehčí než spacák, takže se dá vzít kdykoli s sebou a když se něco pokazí, tak ochrání aspoň před deštěm, rosou a větrem, takže vytvoří tepelnou bariéru, která může zachránit život. Hodí se i pro plánované bivakování protože ochrání spacák proti vodě a vlhkosti shora i odspodu a zvýší tepelný komfort. Při dlouhých celodenních výstupech v horách, na ferratách, ale i při vandrování po česku, tam všude se bivakovací pytel bude hodit. Ve volné přírodě na mnoha místech (i v ČR) platí, že můžete přenocovat, ale nesmíte tábořit. Postavení stanu už se obvykle považuje za táboření, ale přespání ve spacáku je v pořádku (kromě NP). Samozřejmě je při to m potřeba dbát ještě na další povinnosti, jako třeba nerozdělávat oheň, odnést všechny odpadky, nekácet stromy, neničit rostliny a další zásady slušného chování v přírodě.

Bivak Bag: 

 

Stále více oblíbené pro přespání v lese je závěsné lehátko neboli hamaka. Proč jen v lese? Protože pro hamaku jsou potřeba nejméně dva stromy. Ty sice les netvoří, ale obvykle v lese najdeme dva stromy, které mají potřebnou sílu a rozestup pro uvázání kotvících popruhů. Pro dostatečnou ochranu před vlivy počasí je  zapotřebí hamaka se stříškou, protože právě velikost stříšky určuje míru ochrany před deštěm jak nocležníka, tak i věcí pod ním. Velká výhoda hamaky je ta, že není potřeba hledat rovné a čisté místo na zemi a také není nutná ani karimatka. Nevýhoda je, že musíte být někde, kde jsou stromy. Na spaní v hamace je ale potřeba si zvykat, a ne každému tento způsob ležení vyhovuje. Někteří ji milují, kdežto jiní v ní nemůžou spát. Mnozí se domnívají, že díky tomu, že je lehátko ve vzduchu, není potřeba žádná izolace od země. Je pravda, že člověk sice neleží na studené zemi, ale svou vahou stlačí spacák k tenké stěně hamaky na kterou působí okolní vzduch. Pokud tedy budete bivakovat v zimě nebo bude foukat vítr, bude vám zvenku chladno. I na to už ale existuje řešení. Buď je možné do hamaky vložit karimatku, která zajistí aspoň částečnou izolaci, anebo se pod lehátko zavěsí tzv. underquilt – deka plněná peřím nebo dutým vláknem, která tím, že je až pod lehátkem, tak není stlačená a zajišťuje kvalitní izolaci. Díky underquiltu tak do lehátka budete potřebovat už jen slabší spacák nebo deku - úměrně k venkovní teplotě. Další věci pak můžete dát pod sebe nebo pověsit na strom. Milovníci spaní v hamace si pochvalují, že je z ní krásný výhled na východy slunce. Výhodou spaní ve vzduchu je i to, že vás nebude obtěžovat různá havěť, která v noci hledá na zemi něco na zub, jako jsou myši, slimáci, pavouci...prostě, to, co ve dne obdivujeme, jak je krásné, ale ve spacáku to nechceme. Hamaka se stříškou sice není tak lehká jako bivakovací pytel, ale v létě není potřeba nosit karimatku a tak se hmotnosti vyrovnají.

Hamaka Nidus a underquilt: 

Jak ze srovnání vyplývá, není možné přesně určit, jestli je lepší stan, žďárák nebo hamaka. Spíš je potřeba si promyslet, co bude vyhovovat mně osobně a podmínkám, ve kterých se chystám v přírodě přenocovat. Spaní v přírodě není horor, může to být zábava a dobrodružství. Hlavně si vybrat to správné vybavení.

Srovnávací tabulka:

 

Výrobek

Hmotnost

Rozměry balení

Výhody

Nevýhody

Stan Light One

1500 g

47x14x11 cm

Sucho, dostatek prostoru

Vyšší hmotnost a objem

Bivak Bag

690 g

30x13x12 cm

Malé balení, nízká hmotnost

Ostatní věci musí být venku

Hamaka Nidus

1500 g

32x23x12 cm

Sucho, není potřeba rovná zem

Ostatní věci musí být venku, nutnost mít kde zavěsit

 

 

Zpět do obchodu