Recenze - běžecké trailové bot JOMA KUBOR 23 Men black red

Specifikace

Trailové běžecké boty JOMA KUBOR 23 jsou určeny pro trénink a závody v náročném běžeckém terénu. Boty mají zesílené švy a po stranách chrání nohu technologií SPORTECH. Pata boty je vyztužena a poskytuje maximální oporu i při běhu do velmi prudkého kopce. Pro vyšší bezpečnost obsahují boty reflexní prvky.

 

 

Technologie

  • Vložka je vyrobena z preforované EVA pěny, přizpůsobené tvaru nohy, a vložka je vyrobena ze 2 mm přírodní EVA pěny přišité ke švům.
  • Mezipodešev je vyrobena z Phylon pěny pro vyšší reaktivitu a odpružení, rychlejší běh a větší pohodlí.
  • Podrážka bot je z odolného gumového materiálu s různými vzory dezénu pro zajištění přilnavosti v každé situaci.

 

DROP : 10 mm

TEMPO : 4 - 5,5 min/km

HMOTNOST BĚŽCE : nízká až střední

POVRCH : náročný terén

URČENÍ : trénink a závody

TRÉNINKOVÁ VZDÁLENOST : více než 30 km

PRONACE : Neutrální

 

 

 

Recenze

S botami jsem naběhal zatím cca 700 km v různém terénu, počasí, teplotách (od -5 do +15) i tempu. Myslím, že plně vyhovují svému určení, tj trailový běh v rozmanitém terénu na delší vzdálenosti. I když mám osobně raději upnutější typ boty, tak na Kubory jsem si rychle zvykl a určitě budou vhodné i pro běžce, co potřebují širší typ boty. Velmi mě překvapilo pohodlí nohy, uběhl jsem v nich 108 km na Ještěd Winter 24. Celkový komfort, i tepelný, mě velmi překvapil. Někomu se mohou zdát dost měkké, ale velmi příjemně vrací energii do dalšího odrazu. Na to, jak mohutně vypadají, tak jejich váha je příjemná a nebude vám dělat na delších trasách potíže. Patřím k běžcům s nižším kotníkem a hrana boty je u mého kotníku taktak. Byla to jediná věc, kterou jsem po zmíněných 108 km cítil, ale nikde žádný puchýř nebo otlak či poškozený nehet. Výdrž použitých materiálů se zdá být kvalitní. Vzorek na podrážce nese jen přiměřené známky opotřebení a látka na svršku zatím také drží. Oceňuji ochranu špičky FlexShield, který chrání botu v kamenitém terénu. Decentní reflexní prvky pro bezpečnost a poutko na tkaničky je fajn. Doporučil bych je jak pro rekreační běžce, kteří chtějí při běhu pohodlí, ale i pro ambiciózní běžce na objemové tréninky.

Nevýhodou se může zdát masivní vzhled a ne každému můžou vyhovovat nabízené barvy. Uvítal bych kratší tkaničky a místo poutka kapsičku na jazyku pro tkaničky.

 

 

Použití

Atletická dráha - *

Silnice (asfalt, beton) - ****

Zpevněná cesta - *****

Lesní cesta (pěšinky) - *****

Terén - ***

 

Adheze

Suchý povrch - *****

Mokré cesty - *****

Mokré kameny - ****

Mokrá tráva - ***

Bláto - *

Sníh - ****

 

Hodnocení

Musím říct, že pro mě dosud v podstatě neznámá značka JOMA neskutečně mile překvapila. Viděl jsem verzi 22 a jen vizuálně porovnal s testovanou 23. Je vidět, že firma na vývoji neustále pracuje a těším se na nový model. Tuto botu rozhodně zařazuji do svého botníku.

Dovolím si je přirovnat k botám Brooks Cascadia, ve kterých jsem běhal dříve, protože mi přišly pohodlnější na mou nohu než HOKA. Zatím mohu říci, že se zdají být minimálně stejně pohodlné, matriálem určitě kvalitnější a v podstatě za poloviční cenu.

Celkové hodnocení: 9 (max 10)

 

https://www.yate.cz/joma-kubor-23-men-black-red-bezecke-trailove-boty/

 

recenze: Martin Sonda, běžec a OCR závodník

 

Zpět do obchodu