Jak vybrat spací pytel

Vybrat správnou velikost a teplotní určení spacáku je velmi důležité. Spacák spolu s karimatkou tvoří základní celek pro to, aby si člověk přes noc dobře odpočinul. Spacáky vybíráme podle několika kritérií. Žádné z nich bychom neměli opomenout.

 

1) Teplotní určení

Každý spacák obsahuje informaci, do jakých teplot je určen. To je důležité jak pro spacáky do zimy, tak i pro letní spacáky - abyste v zimním nezmrzli a abyste se v letním zbytečně nepotili. Nejvíce univerzální jsou potom tzv. třísezónní spacáky.Ty pokrývají největší spektrum teplot.

U zimního spacáku je nejdůležitější teplota "komfort" - ta určuje, do jakých teplot je spacák určen, aby se v něm uživatel dobře vyspal. Další dvě hodnoty - "mezní" a "extrém" označují teploty, při kterých už vám nejspíš nebude teplo. Sice nezmrznete, ale nejspíš se ani dobře nevyspíte. To asi nechce pokoušet nikdo.

Letní spacáky mají také teplotní určení, protože ve spacáku do +3°C by v parném létě mohlo být stále příliš teplo a spacák by nebyl komfortní.

Teplotní určení je ale jen orientační hodnota a je potřeba, aby každý uživatel znal své tělo a věděl, jestli potřebuje spíš teplejší, nebo studenější spacák. Dvě osoby se od sebe můžou lišit  v použití spacáku i o 10 a více stupňů. 

 

 

2) Velikost spacáku

Velikost je důležitá hlavně pro zimní spacáky, aby se dala schovat i ramena a hlava. Pokud bude spacák krátký, nepůjde část těla schovat a bude Vám zima. Když bude naopak moc dlouhý, vznikne u chodidel prázdná kapsa, kterou bude obtížné vyhřát a na nohy bude zima. Dobrý spacák by měl být maximálně asi o 10 cm delší, než je délka postavy, pro kterou je určen.

Není tedy vhodné kupovat např. dětem spacák pro dospělého s tím, že do něj doroste. Když navíc existuje velké množství modelů se zajímavými dětskými motivy.

 

3) Výplň spacáku

Tepelnou izolaci zajišťuje u spacáku typ, kvalita a množství izolačního materiálu - výplně. Používají se dva základní materiály - peří a umělá vlákna.

Péřové spacáky mají lepší termoizolační schopnosti a jsou proto i lehčí, nemusí se použít tolik materiálu. Nevýhodou je větší citlivost na vlhkost a výrazně náročnější údržba.

Spacáky s umělým vláknem bývají těžší než péřové a mají větší objem. Mezi hlavní výhody patří především snažší údržba a nižší cena.

 

 

 

4) Mumie nebo dekáč

Na léto klidně dekový spacák, ale na zimu je dobré mít mumii. Jen díky dobrému uzavření celého těla je možné udržet si teplo. 

Zpět do obchodu