Recenze - nafukovací karimatka YATE NOMAD

Souhrn

Nafukovací karimatku Yate Nomad používám přibližně rok a půl. Po tu dobu jsem se ji testovala v nejrůznějších situacích i typech terénu. Za tu dobu se stala oblíbenou univerzální podložkou na spaní pro valnou většinu mých vícedenních výletů do přírody. Není to nejlehčí ani nejmenší karimatka na trhu, je však skvělým kompromisem pro ty, kteří jsou zvyklí se i venku výborně vyspat a přitom nenosit zbytečnou váhu a objem navíc.

 

Parametry a vzhled

Nafukovací karimatka Yate Nomad je vyrobena z Nylonu 20 D, má klasický obdélníkový tvar s příčnými komorami a prodává se v cihlové a z druhé strany v šedé barvě. Po nafouknutí není se svými rozměry žádný drobek, výška 9 cm z ní dělá poměrně robustní a díky tomu i velice pohodlnou nafukovací karimatku. Délka 193 cm a šířka 58 cm bohatě vystačí i vysokým a mohutným mužům. Pro člověka drobnější postavy, jako jsem já, je na ní prostoru až nadbytek.


 

Balení

Po sbalení zůstává karimatka Nomad malá a skladná - 30 x 10 cm s hmotností 590 g. Některé nafukovací karimatky jdou cestou co nejtěsnější obalu a v takovém případě se obvykle karimatka skládá na třetiny. U Nomada si však obal nechává jistou vůli, což pro někoho může působit jako zbytečné plýtvání místem. Na druhou stranu jsem si ověřila, že po přespání v přírodě se zkřehlými prsty není příjemné balit karimatku dokonale precizně a na několikrát, aby se vám vešla do velice těsného obalu. Na délku se Nomad přehne na polovinu a následně sbalí dohromady s nafukovacím pytlem, nemusíme však být přehnaně důkladní.

 

Nafukovací vak

V balení s karimatkou nalezneme nafukovací vak, díky němuž je nafukování rychlejší a komfortnější a především se do karimatky nedostává vlhký vzduch z plic, což v dlouhodobém horizontu karimatku poškozuje a snižuje i její izolační vlastnosti, navíc bakterie a plísně se mohou uvnitř karimatky množit a tím ji znehodnotit. Nepropustný vak je možné využít jako extra ochranu proti vlhkosti například pro elektroniku nebo pro doklady. Osobně jej používám v noci pro uschování oblečení, které si dávám pod hlavu místo polštáře. Používání vaku chce trochu cviku, po pár pokusech však člověk zjistí, jak moc mu vak usnadní práci a po náročné túře nemusí vypustit duši při nafukování. Karimatka bude dostatečně tvrdá po třech až čtyřech nafouknutí z vaku.

 

Tepelný odpor

Tepelný odpor Nomada je 2,1, což ji předurčuje pro použití jaro-podzim. Využívá vnitřní izolaci, pro zvýšení tepelného odporu, ten je však u nafukovacích karimatek obecně menší než u těch samonafukovacích, a to kvůli absenci pěnového jádra. Nomada jsem testovala i v zimě v nočních teplotách kolem -12 stupňů, kdy je však již zcela nutné přidat k ní další vrstvu izolace, alespoň alumatku a pochopitelně používat kvalitní spacák. Pro teploty nad bodem mrazu je však bez problému použitelná.

 

Zacházení

Mnohokrát jsem slyšela poznámky typu "koupil jsem si nafukovací karimatku a propíchla se mi po prvním použití." Pokud s ní hodláte spát na ostré skále, potom žádná nafukovací karimatka nebude pro Vás pravá volba, s čímž je nutné počítat. Osobně jsem s ní spala vždy na minimálně důkladně očištěném povrchu, jako je tráva, hlína nebo udusaný sníh. Lepší v tomto případě bude vždy hladký povrch, prkenná podlaha nebo pevnější podložka stanu. S nafukovací karimatkou je třeba se chovat s citem, na rozdíl od téměř nezničitelných pěnovek. Pro případ propíchnutí je součástí balení i lepící sada.

 

Ventil

Plochý ventil Flat s širokým otvorem pomáhá k rychlému nafouknutí i vyfouknutí karimatky a je kompatibilní s nafukovacím vakem. Díky záklopce se vzduch po nafouknutí nevypustí a ventil pouze zajistíme vrchní krytkou.

 

PLUSY

+ Velice pohodlná a vysoká.

+ Dobrá velikost pro větší a mohutnější postavy.

+ Lepící sada součástí balení.

+ Lehká a skladná.

+ Nafukovací vak součástí balení - usnadní nafukování, dovnitř se nedostane vlhký vzduch, možné použít jako nepromokavý pytel na věci.

+ Široký Flat ventil díky němuž se Nomad rychle a snadno nafukuje.

 

MÍNUSY

- Nylonový povrch je hladký a díky tomu trochu klouže.

- Pro menší postavy až zbytečně dlouhá.

Zpět do obchodu